Spelskapare träffade finansiärer på BUFF FF

BUFF Financing Forum har under flera år varit en mötesplats för regissörer, producenter, distributörer med flera som jobbar med barn- och ungdomsproduktioner för film och tv. I år fick även spelbranschen en likadan arena.

Annette Brejner från BUFF FF beskriver branscherna som väldigt olika när det gäller finansieringen av projekt:

– Filmbranschen har lång tradition med kulturpolitiskt säkrade pengar som du kan experimentera med. Inte alltid krav på en marknadsmässig succé. Mycket möjligheter att experimentera med form och innehåll. Det saknas helt i spelbranschen. Det saknas en kulturpolitisk hållning och satsning.

På plats fanns bland andra ABCity, Art of crime, Frecle, Minikosmos, The Story Lab, Copenhagen Bombay, ansvariga för crossmediautveckling på både Cartoon Network och Nickelodeon, Jakob Stegelmann från DR:s Troldspejlet och Medea.

Vad är Cross Media Innovation Hub?

– Det är en mötesplats som BUFF FF har skapat för att dels rikta fokus på de problem, eller snarare de möjligheter som finns i att blanda olika medier. Nytt innehåll för barn och unga. Nya medier då i motsats till film och tv. Internet, mobiltelefoner och spel.

– Barn tar till sig detta på ett mycket mer naturligt sätt. Vi vuxna är i och för sig nyfikna, men de unga förväntar sig att kunna se innehåll på flera platser. Det är konstigt för dem att enbart ta del av en film.

I vanliga fall består BUFF FF av många pitcher och individuella möten. Här valde arrangörerna att lägga till nya gemensamma delar. Bland annat en presentation av the Story Lab och en panel med en spelutvecklare från Bajoum Interactive och chefen på NRK:s utbud för barn, NRK Super, Nils Stokke. Stokke återkom dessutom för en särskild genomgång av deras cross media-projekt.

Vad är då de stora lärdomarna av arrangemanget?

– Vi har två stora sektioner, film/tv och spel/nya medier, som vill samarbeta. Lärdomen var: Hur ska det gå till? Det behövs samverkan. Var ska pengarna komma från och vem ska samordna pengarna? Spännande och sårbart eftersom vi kan tappa det om vi inte får uppbackning från rätt håll. Vi behöver någon som förstår båda brancherna som kan agera som mentorer.

Den 28 april tas detta ämne upp till diskussion igen. Då på spelkonferensen .

Buff ff är ett projekt som drivs inom Media Evolution.

Comment
Hos oss