Geek Girl Meetup samlar drivna tjejer inom media

I lördags möttes 100 geekgirls från södra Sverige i Helsingborg. Det har lämnat avtryck på många sätt.

Geek Girl Meetup skulle kunna beskrivas som ett nätverk och heldagskonferens som samlar drivna tjejer inom media. Men det som lockar så många att ta sig till Helsingborg en solig lördag i april, är att det är något mer än så. Framgången kan stavas nätverk och mötesplats. Personer och kompetenser möts och tycke uppstår.

“Samla framgångsrika tjejer, ge lite av dig med det du kan och vill, och få massor tillbaka. Geek Girl Meetup sätter igång grejer”, beskrev Camilla Malmberg (Doc Lounge, Win Win Total) det, under sin session om innovativ kultur.

Sydsvenskan berättar om hur “Nördar gick in på detaljerna direkt“, i en intervju med Emma Estborn (Media Evolution) om varför man arrangerar en konferens för geekgirls och hur nördig man egentligen måste vara för att vara med. “Man måste vara nördig nog att älska det man gör inom media”, säger Emma som även berättar om konferensen här.

Det är kompetenser som är i fokus på Geek Girl Meetup. Konferensprogrammet bygger på deltagarna som talare inom sina olika ämnen och kompetensområden, denna gång med det förenande temat “Solution and Action in a geeky way”. Kristin Heinonen (Good Old, Whats´s Next, SSWC) berättar i Helsingborgs Dagblad om hur programmet byggts upp som en unconference: “Har man en idé, ett projekt eller erfarenheter av olika slags problemlösningar man vill dela med sig av, är det bara att anmäla sig på föreläsarlistan.”

Programmet byggdes därför på under dagen med sessioner som berörde allt från den sociala webben, user experience design och hur framtiden för internet är mobil, till innovativ problemlösning, hur man tjänar pengar på podcasting, bygger konferenser eller startar företag.

Men det kanske viktigaste med Geek Girl Meetup är liksom med alla andra konferenser, den mötesplats  den utgör. Anna Oscarsson (Kvittar.se, Derailed) ger här en bild av mötesplatsen Geek Girl Meetup, genom intervjuer med ett gäng geekgirls under mingel i solen.
Här summerar Whats´s Next dagen med några deltagare, och här skriver danska Henriette Weber (Toothless Tiger) om varför Geek Girl Meetup var ett “overall word: amazing event” och att hon nu vill starta upp en geekgirlkonferens i Köpenhamn med.

Och det finns fler aspekter att belysa. I Sydsvenskan skrev först Tomas Frostberg om vikten av nördighet och av fler nördiga tjejer, och Kajsa Haidl skriver idag i samma tidning kort om tjejernas reclaimande av nördigheten.

Sist men inte minst. Här ser du alla filmade föreläsningar och sessioner från Geek Girl Meetup Öresund och här hittar du bilder från konferensen samt mugshots på alla deltagare. Dem lär du se mer av i framtiden.

Comment
Hos oss