Länkkärlek, vecka 17

Här delar vi med oss av guldkornen ur omvärldsbevakningen vi hittar i jobbet med Media Evolution. Länkkärlek till veckans intressantaste artiklar, videoklipp, sajter och annat ur vårt perspektiv.

Affären
Lärdomar för startup-företag
En av grundarna till lagringstjänsten Dropbox har delat med sig av sina erfarenheter från startup-tiden i en läsvärd presentation som du hittar på Slideshare.

Erfarenheter av finansiering av film i USA
Filmskaparen Csaba Bene Perlenberg som är kopplad till BoostHbg har deltagit i en masterclass om kreativt producentskap med Christine Vachon och Ted Hope. ”Det är väldigt uppfriskande med ’outside perspective’, inte minst i ett land där många av normerna för filmproduktion, filmfinansiering, marknadsföring och dramaturgi inte sällan ligger i vägen för att svensk film ska kunna utvecklas, få mer publik och hitta nya sätt att verka på. Så när de amerikanska långfilmsproducenterna Christine Vachon & Ted Hope gjorde en mini-turné i Norden för att försöka banka in lite amerikanskt indie-vett i den svenska filmsfären, med besök i både Köpenhamn och Stockholm, så tog man tillfället i akt att medverka.” Läs hela berättelsen hos BoostHbg.

Medieteknik
Nytt system från Red
Det revolutionerande filmkamerasystemet Red lanserades för något år sedan och användes bland annat vid inspelningen av Kenneth Branaghs tv-filmer om Wallander. Fördelarna var framför allt priset och enkelheten. Den senaste tiden har fokus hos en del fotografer i stället vänts mot de nya möjligheterna med de mer avancerade stillbildskamerorna. Red svarar nu med att lansera sin nya kamera Epic som ser ut som en förväxt stillbildskamera.

Konvergens
“Hej. Jag heter tryckbranschen, jag är inte en förlegad bransch”
Bokens framtid skriver om den roligaste historien vi någonsin läst om hur mediebranscher lär, eller borde lära, av varandra. Det är ett AA-ish möte där fd medietekniker träffas och diskuterar. Så här inleder de:

Print Industry: I”m serious. I”m not obsolete. I”m relevant. Print books have been around for hundreds of years. They”re never going to be replaced.
VHS Tapes: Yeah, we all thought like that once.
LP Records: It”s called denial. It”s tough to deal with at first.

Statistik
Vad tjänar Google och Apple pengar på?
Business Insider publicerar varje dag ett inlägg med dagens diagram. Nyligen har de innhållit vad Google och Apple tjänar pengar på. Fascinerande bilder. Och det är uppenbart att det inte är innehåll i form av musik och applikationer. Är det här “beviset” på att innehåll har blivit bete istället för krok?

Händer i Skåne
Lyssna på Geek Girl Meetup Öresund
Kristin Heinonen från What’s Next samlade några av deltagarna på Geek Girl Meetup Öresund för att diskutera dagens alla intryck. Lyssna du med.

Missa inte våra rapporter från spelmässan som pågår i Malmö denna vecka. Vi har bland annat skrivit om värdet av misslyckanden, erfarenheter från socialt spelande och hur Bigpoint växte till 100 miljoner spelare. Dessutom hann vi med Elbes, konferensen om platsbaserade spel.

Comment
Omvärld