Ett magasin på två dygn med hela världen som medarbetare

För två veckor sedan fick ett gäng tidningsmakare i San Francisco en idé om att skapa en crowdsourcad tidning på 48 timmar. Sagt och gjort. Med Twitter som masskommunikativt medel och sin blogg som samlingspunkt började man preppa och peppa för att skapa 48 Hour Magazine.

“No long commitments. No pitches. No grinding editing process. You make good stuff fast; we publish it with other good stuff.” – 48hr Magazine

I helgen som gick testade och tänjde man så på tidningsskapandets gränser. Klockan 12 i fredags basunerade man ut ämnet (Hustle) och öppnade upp för materialinlämning i 24 timmar. Det genererade en imponerande mängd av 1503 bidrag (!). Det resternade dygnet sammanställde och formgav man materialet till ett 60-sidigt magasin och skickade det hela till tryck.

Tidningen går nu att beställa på Magcloud (tyvärr inte till Sverige, men man söker “distributörer” runt om i världen).

De skribenter som publiceras får del av vinsten som fördelas på enligt en förutbestämd split. Crowdfunding-verktyget Spot.us används för att dels förfinansiera och för att på ett transparent vis hålla kolla på intäkter och fördelningen av dem.

Det här är bara ett i raden av exempel (24 hour business camp, Startup weekend) där tid fungerar som en kreativ faktor och motor. Att dessutom adera hela världen till ekvationen och bjuda in alla att delta i “problemlösningen” är uppenbart väldigt kraftfullt.

Smart i all sin enkelhet, imponerande i all sin komplexitet.

6 comments
Perspektiv
 • http://frick.nu/blog @frick

  När drar vi ihop ett gäng och gör en svensk variant av detta? Jag gissar på stort intresse och är själv gärna med och arrangerar.

 • http://jardenberg.se/b/my-hustling-parents/ My hustling parents | jardenberg unedited

  [...] en bristfälligt kommunicerad fest för en inre krets. Det finns mycket lärdomar att dra inför en eventuell svensk version. Som då ska vara fullt ut global, fullt ut kollaborativ, fullt ut digital (också) och fullt ut [...]

 • http://www.frick.nu/blog/2010/05/nytt-magasin/ Anders Frick – blog » Nu skapar vi ett nytt svenskt magasin

  [...] talas om 48 HR Magazine? Det är en tidning som på två dygn skapades på frivillig väg. Över 1500 bidrag kom in. Från svenskt håll verkar intresset dock ha varit begränsat. (Kanske var det t.o.m. bara [...]

 • http://samesamebutdifferent.se/2010/05/16/veckan-som-gick-vecka-19-2/ Veckan som gick – vecka 19 « Same Same But Different

  [...] betyda i praktiken när vi inte förstår deras värld. Måsteläsning! 48 Hour Magazine är ett crowdsourcat magasin, som föddes på Twitter. Nu vill Anders Frick göra samma sak i Sverige. Pelle Sten ger oss ett [...]

 • Martin Thörnkvist

  @frick: klart vi ska göra en svenskbaserad crowdsourcad tidningsprodukt. jag är gärna med. driver du?

 • http://uppdragsmedia.se/2010/05/14/aven-en-klamdag-ar-en-lankdag/ Även en klämdag är en länkdag « Uppdragsmedia – kundtidningar och redaktionell kommunikation

  [...] Förra helgen gjordes det magasin och sajt, från scratch till färdiga produkter, på två dygn. Mediaevolution summerar det grymt spännande projektet 48 Hour Magazine. [...]