Den tredje dimensionen

Med Avatar i spetsen har 3d-tekniken gjort entré i världens biosalonger. Sommarens fotbolls-vm förväntades utgöra samma genombrott för 3d-tvn. Det har inte riktigt hänt (kan ju bero på att Sverige inte är med, Sydkoreanerna är hetare på potatisen), apparaterna kostar fortfarande förhållandevis mycket och ännu är det få kanaler som levererar innehållet.

Den senaste tidens mest spännande 3d-utveckling kommer istället från datorspelsvärlden där Nintendo i förra veckan, på E3, visade upp nästa generation av sin handhållna spelkonsoll DS. Den heter 3DS och är just en handhållen spelkonsoll som kan köra i 3d.

Några detaljer gör prylen extra intressant:

 • 3d utan glasögon. Till skillnad från bio- och tv-tittare så behöver 3DS-spelaren inga 3d-glasögon. Det är möjligt främst för att man är ensam tittare/spelare som alltid ser bilden i “rätt” vinkel.
 • Spelar film. Den gör anspråk på att bredda sin målgrupp för att även involvera film-intresserade.
 • Fotografera i 3d På framsidan sitter två kameror som möjliggör att själv producera 3d-material. Det vill säga inspirera att leka med 3d-möjligheterna.
 • 3d för en stor marknad. De olika modellerna av DS är en försäljningssuccé och har hittills sålts i 130 miljoner exemplar.
 • Beteendeförändrare. Nintendo attraherar med sina spel en yngre målgrupp. Att som barn vänja sig vid 3d-upplevelser kommer göra den nya dimensionen till en renlighetsfaktor för de andra rörliga medierna och förmodligen skynda på utveckling i alla andra handhållna prylar (hej telefonen) och på TV-sidan.
 • Sist men inte minst så är 3DS smart nog bakåtkompatibel med spel som inte är gjorda i 3d, har gyro och rörelsesensor för att styra spel utan kontrollerna och har en “depth controller” som göra att spelaren kan kontrollera hur djupt 3d-djupet ska vara, magic.

  Vidare läsning:
  Nintendo 3DS Has Been Officially Announced and Demonstrated at E3 – 3d vision blog
  Nintendo 3DS – Nintendo
  Designing For Humans, Narrowtasking And Mobile 3D – PSFK

  Comment
  Perspektiv