Användarfinansiering som affärsmodell

Traditionellt sätt har funderingar kring nya affärsmodeller för medieproducenter handlat om att se över vad som händer efter att en produkt eller tjänst är klar. Man vrider och vänder på vilket sätt man ska få konsumenter att öppna sina plånböcker.

Det gör alla som har en produkt att sälja fortfarande. Men fler och fler lägger mer och mer fokus på finansieringen av produkten som en strategi för att både täcka sina kostnader och göra en vinst, redan innan produkten är klar.

Jill Sobule (@jillsobule) är en amerikansk musikartist som 2008 skulle spela in sitt femte album. Hennes karriär dittills var kantat av skivbolag som dumpat henne eller gått i konkurs. Nu bestämde hon sig för att ta saken i egna händer, men hon ville inte kompromissa med det hon såg som kvalitet; en bra studio, bra musiker och en bra producent. Sånt kostar. Hon behövde 75000 dollar. Pengar hon inte hade. För att finansiera projektet satte hon upp en sajt, www.jillsnextrecord.com. Där fanns 12 olika prisnivåer att stötta på, från 5 dollar (digital nedladdning av det färdiga albumet) till 10000 dollar (“Weapons-Grade Plutonium Level”, för att få komma och sjunga på albumet).

Det tog 53 dagar att nå målet! Totalt fick hon in 88969 dollar (det är drygt 700000 kronor!) av 638 personer.

Ett annat exempel på en kreatör som tagit finansieringen i egna händer, och lämnat över den till alla andra, är filmaren Franny Armstrong (@frannyarmstrong). Under tiden hon producerat sin The Age of Stupid, en dokumentär och framtidsskildring med miljöfokus, har hon kontinuerligt lagt upp nya delar av produktionen som behövde finansiering. Som finansiär kunde man därför välja att ge till saker som ligger en när hjärtat, som att betala för pizza och godis för sena redigeringskvällar eller finansiera miniDV-kassetter. Sammanlagt har drygt 620 personer tillsammans finansierat filmen med över 885000 pund (!!!), dvs över 10 miljoner kronor, och man fortsätter använda modellen för att finansiera resor till screeningar och så vidare även i efterhand.

Vi ser ett skifte från där vi tidigare pratade om vikten av att skapa en smart affärsmodell till fokusera på en finansieringsmodell som både betalar räkningarna och sprider budskapet.

Att välja en affärsmodell som inleds med ett publikt finansieringssteg (crowdfunding) är också ett bra sätt att skapa uppmärksamhet för det kommande projektet och att göra konsumenterna involverade redan innan den existerar. När produkten är färdig finns ett engagerat gäng finansiärer som så klart kommer sprida budskapet till alla de känner.

Förutom de extremt lyckade och ganska dyra projekten ovan som skapat sina egna crowdfunding-sidor har det de senaste åren vuxit fram ett gäng tjänster som hjälper kreatörer med den tekniska lösningen. En genomgång av de bästa kommer senare i veckan.

________
Vidare läsning om att använda sin publik som finansiär:
Användarfinansiering, ett urval av tjänster – Vi går igenom några av de tjänster man kan använda sig av
Crowdsourcing – Bok av Jeff Howe.
HOW TO: Crowdsource Funds for Causes, Creativity and Startups – Mashable om några crowdfundingtjänster

9 comments
Perspektiv
 • http://mediaevolution.se/2010/07/01/anvandarfinansiering-ett-urval-av-tjanster/ Användarfinansiering, ett urval av tjänster « Media Evolution

  [...] har internet möjliggjort för att snabbt nå många människor. Kreatörer som Jill Sobule och Franny Armstrong har själv skapat sajter där utbytet mellan skapare och finansiär kan ske. Det kräver så klart att man anlitar [...]

 • http://mabande.se/ondesign André

  Skulle vara intressant att se om det finns några svenska exempel som funkat bra.

 • http://mediaevolution.se/2010/08/05/ar-du-redo-att-stjala-tid/ Är du redo att stjäla tid? « Media Evolution

  [...] tid av människor. Att involvera fans tidigt i processen. Vi ser det hända på bred front med finansiering av medieprojekt. Där tjänster som Kickstarter är ett ramverk som kreativa kan använda för att få hjälp att [...]

 • http://mediaevolution.se/2010/10/07/kickstarter-lanserar-utanfor-usa-i-borjan-av-nasta-ar-intervju/ Kickstarter lanserar utanför USA i början av nästa år [intervju] « Media Evolution

  [...] princing and duration – Kickstarter delar med sig om vilka belöningsnivåer flest stöttar Användarfinansiering som affärsmodell – Martin Thörnkvist om det kloka i att engagera sina användare innan ens produkt är klar [...]

 • http://mediaevolution.se/2010/10/20/printad-omvarldsbevakning-och-forelasning-om-crowd-funding/ Printad omvärldsbevakning och föreläsning om crowd funding « Media Evolution

  [...] mera”. Den innehåller bland annat tips på finansieringstjänser, hur du kan se crowd funding som en del i din affärsmodell och Simon Kloses erfarenhet med TPB [...]

 • http://mediaevolution.se/2010/10/21/8-rad-till-ett-lyckat-finansieringsprojekt/ 8 råd till ett lyckat finansieringsprojekt « Media Evolution

  [...] Mer läsning: Keys to crowdfunding success on Indiegogo – Indiegogo.com Användarfinansiering som affärsmodell – mediaevolution.se Användarfinansierng, ett urval av tjänster – mediaevolution.se [...]

 • http://www.mediaevolution.se/2010/10/26/glom-inte-bort-att-sprida-ditt-finansieringsprojekt/ Glöm inte bort att sprida ditt finansieringsprojekt « Media Evolution

  [...] Mer läsning: Användarfinansiering som affärsmodell Användarfinansierng, ett urval av tjänster « Givande möten i [...]

 • http://www.mediaevolution.se/2010/10/27/lankkarlek-vecka-43/ Länkkärlek, vecka 43 « Media Evolution

  [...] – en svensk twist på crowd funding Crowdculture är en svensk twist på det globala crowd funding-fenomenet. På sajten kan kulturutövare lägga upp projekt de behöver hjälp att finansiera. Privatpersoner [...]

 • http://mediaevolution.se/2010/10/28/finansiera-mera-en-guide-till-crowd-funding/ Finansiera mera, en guide till crowd funding « Media Evolution

  [...] skriver om varför användarfinansiering (crowd funding) är en bra idé, vilka tjänster som finns att använda och hur du bäst lägger upp ditt finansieringsprojekt. [...]