Hanna Sköld berättar om finansiering och distribution av Nasty Old People

Ett banklån, distribution med The Pirate Bay och användaröversättning till 15 språk är tre detaljer som gör Nasty Old People till en speciell filmproduktion.

Regissören och manusförfattaren Hanna Sköld (@hannatangram) på Tangram Film berättar här om hur hon gick till väga för att finansiera och distribuera hennes första långfilm Nasty Old People.

Historien ger intressant inblick i ekonomin för en långfilm (stor summor även för en lågbudgetfilm, i alla fall om man jämför med exempelvis musikbranschen) och visar på möjligheterna att få global distribution för bråkdelen av pengarna det traditionellt kostat.

Delar av intervjun i text:
Hur finansierades Nasty Old People?
- Filmen finansierades genom att jag tog ett privat banklån på 100 000 kr för att sätta igång inspelningen. Då fick vi också 50 000 kr från Film i Skåne. När vi hade spelat in två tredjedelar så träffade jag producenten Helen Granqvist på Good World som gick in som samproducent i projektet. Tillsammans sökte vi pengar från Svenska filminstitutet, Sparbanksstiftelsen och Film i Skåne. Från dem fick vi 600 000 kr, inkl de 50 000 kr vi fått innan. Totalt med banklånet så har det i rena pengar funnits 700 000 kr i projektet.

- Därutöver gick enskilda personer in med sina löner som insats. Om alla hade fått lön hade vi landat någonstans runt 8 miljoner kr. Då betraktas 8 miljoner ändå som en lågbudgetfilm, även om alla fått betalt för sitt arbete.

Hur distribuerade nu filmen?
- Vi släppte den för fildelning på The Pirate Bay. Den låg på förstasidan i tre dagar.

Hur tog ni betalt?
- Vi satte uppe ett Paypal-konto på filmens Facebook-sida och på min blogg där man kunde betala för att hjälpa oss att betala tillbaka banklånet.

Hur har det gått med donationerna?
- Nu har jag 25 000 kr kvar att betala på lånet. Det måste jag säga är väldigt bra. De pengar som kommit in är både via Paypal-kontot och de visningar vi haft.

Hur gick projektet som helhet?
- Det gick väldigt bra. Den har spridits väldigt mycket. På The Pirate Bay upp till 30 000 nedladdningar och sen har den spritts till massa andra torrentsiter så vi kan inte hålla räkningen på. Vi vet att min blogg där jag skriver om filmen var besökt av människor från 113 olika länder bara några dagar efter vi hade släppt filmen. Det har gjorts översättningar, subtitling, till 15 olika språk. Dessutom har folk ordnat egna live-visningar på många ställen runt om i världen. Den har till och med hamnat på festivaler, tack vare att den spridits på detta sättet.

Vilka festivaler har filmen visats på?
- Göteborgs filmfestival och en festival i Milano som är vanliga filmfestivaler. Förutom det har den visats på Creative Commons-festivaler, nu senast en sån festival i Barcelona.

Nu jobbar Hanna med sin andra långfilm Granny’s Dancing On The Table. Även här utforskar hon möjligheterna med att involvera fans i filmprocessen. På filmens Facebook-sida har hon kontinuerligt bollat idéer till manuset.

Comment
Omvärld