Länkkärlek, vecka 34

Den senaste veckan verkar ha gått i videon tecken. I alla fall blev vi kära i tre länkar som har med det rörliga bild-formatet att göra. Bakom länkarna döljer sig innovativa nya tekniska lösningar och publiceringsagerande som gör dem relevanta för fler än bara filmare. Håll tillgodo.

Popcorn.js-demo (möjligheter med HTML5)
Ett projekt som presenterade sig på Mozilla Drumbeat i Köpenhamn. Popcorn.js är sprunget ur Mozillas WebMadeMovies-projekt och visar möjligheterna med att addera informationskällor löpande i videos. I demon här finns bland annat en karta över var de olika klippen är filmade, Wikipediatexter om vad det pratas om just nu och upphovsrättstatusen på den aktuella sekvensen.

A Location-Aware Music Video
Ytterligare ett video-projekt där man berikar bilderna med ett lager extern information. Lissie har spelat in 5 versioner av sin senaste musikvideo. När man går till hennes site så känner den av var man är och video-versionen med samma väder där du befinner dig spelas.


Filmbranschens fönsterpolitik (där man lanserar filmer först på bio, sen dvd, sen uthyrning och webb) luckras upp och ifrågasättas. Exemplet här är den kommande filmastiseringen av Freakonomics, men även Hanna Skölds Nasty Old People hade premiär på internet innan bio (vilket hon pratar om i en intervju vi gjort med henne).

Bonus: En extra puff för att den Media Evolution-sponsrade SSWC-dokumentären har premiär på söndag. Trailer finns redan att kika på.

Vill du få vår Länkkärlek som ett mail varje onsdag? Skicka din mailadress till Petra Berggren

A comment
Omvärld
  • http://mediaevolution.se/2010/09/01/lankkarlek-vecka-35/ Länkkärlek, vecka 35 « Media Evolution

    [...] The Wilderness Downtown Det här är nya Arcade Fire-videon. Det kan vara något av det häftigaste vi sett. Absolut den snyggaste implementeringen av en postition (Google maps och street view) och utnyttjandet av den nya HTML5-standarden i rörlig bild. Det här är MEGA. Koka en kopp kaffe, luta dig tillbaka och känn inspirationen flöda till dina egna idéer. Videon kopplar till de två översta länkarna i förra veckans kärlek. [...]