Istudios om arbetet bakom SSWC-filmen [intervju]

SSWC-filmen är klar och redo för premiär (på internet så klart) på söndag 29 augusti klockan 20. Vi pratade med Henrik Svilling på Media Evolution-medlemmen Istudios (@istudi0s) om processen och förväntningarna.

- Vi är jättenöjda. Det var en intensiv helg. Vi plockade ut material redan på ön vilket har underlättat klipparbetet som flutit på bra. Det är viktigt att man inte filmar för mycket, så att snabbt kan vaska fram bra saker i klippningen.

Vilka var utmaningarna på förhand?
- Tid och känsla. Man vet aldrig med dokumentärer, det händer när det händer. Man har bara en chans att fånga känslan och komma ihåg den när man klipper. Att förmedla det som hände i den slutgiltiga filmen.

Vilka lärdomar drar ni?
- Det gick! Det var första gången med vi filmade dokumentär med Canons systemkamera 5D.

- Det var väldigt roligt att göra ett Creative Commons-projekt med stark uppbackning av Twitter-communityt. Människor har hjälpt oss väldigt mycket med fakta om personer platser och innehåll, med musik och extra videomaterial (bland annat de skitsnygga slowmotion-sekvenserna). Det funkade lite som att fortfarande vara på inspelningsplatsen, att snabbt kunna få svar.

- Jag skulle vilja göra fler och större crowdsourcade projekt.

Hur känns det att ha 400 hyperaktiva twittrare som målgrupp?
- Både pepp och press. Man blir peppad av förväntningarna, samtidigt som det blir en press att om det blir dåligt så blir det inte bra.

Resultatet är en 30 minuter lång romantisk kärleksförklaring till ett idylliskt läger för internetnördar med ambitionen att göra världen till en bättre plats. Om man vill göra egna förbättringar eller en helt egen version så släpps råmaterialet 150 gigabyte (ca 4-5 timmar) samtidigt som filmen.

Vad händer härnäst för Istudios?
- Vi gör en bakomfilm till långfilmen Försvunnen som spelas in i Karlskrona. Sen har vi ett antal reklamfilmer inplanerade.

Av tittarantalet på trailern att döma (739 views och 409 deltagare) så finns det ett stort intresse även utanför de som deltog på ön.

Håll utkik på SSWC-sajten för info om vilken url som premiären äger rum på

Fler bilder från arbetet:


SSWC-filmen är sponsrad av Media Evolution och Netport.

3 comments
Hos oss
  • http://paperlace.se Maria

    iStudios, så fina killar. <3 Ser fram emot filmen. Peppen!

  • http://reaktorsydost.wordpress.com/2010/08/27/sswc-och-malmo-filmdagar/ SSWC och Malmö filmdagar « Reaktorbloggen

    [...] Ska skriva lite mer om allt sen, men ni måste bara kolla på trailern för istudios dokumentärfilm om SSWC, de slet som djur hela helgen! All cred åt er grabbar! Nu på söndag kl 20.00 släpps filmen direkt på webben! Läs en intervju med istudios på Media Evolution här! [...]

  • http://www.david.nu/kommenterade-lankar-2010-10-20_451 Kommenterade länkar – 2010-10-20 – David Nilsson

    [...] Evolution – Istudios om arbetet bakom SSWC-filmen [intervju]2010-08-27 – Cred till iStudios, ska bli riktigt kul att se resultatet på [...]