Kickstarter lanserar utanför USA i början av nästa år [intervju]

Om några månader kan även svenska filmare, musiker och programmerare börja använda Kickstarter som finansieringsplattform för sina projekt. 3000 projekt har redan nått ett lyckligt slut och tillsammans genererat 16 miljoner dollar.

Den stora frågan för svenska filmare, musiker, programmerare och så vidare är när de kan börja använda Kickstarter för att finansiera sina projekt.
– Tidigt nästa år, är Yancey Stricklers snabba och oväntat transparenta svar.
Det är främst en fråga om att Amazon Payments, som levererar deras betallösning, ska få det praktiska klart i alla länder. Alternativet är att man byter betallösning, föga förvånande har man blivit kontaktade av exempelvis Paypal.

Jag träffade Yancey (@ystrickler), en av Kickstarters grundare, på helgens You Are In Control-konferens i Reykjavik. Det visade sig väldigt fort att han är lika transparent med tankar och data kring sajten som de är på sin blogg.

Yanceys jobb är att missionera om hur man bäst använder Kickstarter. Med tanke på att de godkänner alla projekt manuellt och gillar att studera datan som plattformen genererar så är hans insikter minst sagt välgrundade och giltiga långt utanför den egna tjänsten.

En fjärdedel av projekten ser webbens ljus
Kickstarter får i genomsnitt 200 projektförslag per dag (ibland 1000) som 4 personer går igenom manuellt. Ungefär 50 av dem godkänns och läggs dagligen upp på sajten.
– Det är faktiskt lite jobbigt att säga “it’s not you it’s me” hela dagarna.
Man bestämde väldigt tidigt att bara ha projekt från konstnärliga ambitioner, inte ren näringsverksamhet och att de inte får handla om ren välgörenhet.
– Det skulle vara ett konstant moraliskt dilemma för finansiärer om skulle välja mellan att stötta ett konstprojekt eller krisdrabbade på Haiti.

Viktigt att fort få en tredjedel finansierat
På Kickstarter får inte projektägarna några pengar alls om projektet inte drar in så mycket pengar som man begärt. Det vill säga ett lyckat projekt kräver minst 100% finansiering.
– 30% av den begärda summan är en tydlig “tipping point”, vi ser att projekt som snabbt når dit i 90% av fallen når hela vägen fram.

Vad är det viktigaste att tänka på när man skapar ett projekt på Kickstarter?
– Lyft fram dig själv och din story. Människor stöttar personer inte projekt.
Och så klart har Kickstarter en bra historia om hur de själv är finansierade:
– Vi ville skapa ett projekt för att rädda tv-serien Arrested Development.
En kompis kusin kände en av skådespelarna och man fick till ett möte.
– Han berättade att “serien läggs ner av en anledning”, men han gillade idéen och frågade om vi behövde pengar.

45% av projekten lyckas
Kickstarter är inne i en fantastisk uppåtgående spiral och får väldigt mycket uppmärksamhet i media.
– Journalister letar efter bra historier. Eftersom de framgångsrika projekten på vår sajt är just bra historier så gillar media att skriva om dem och nämner oss i förbifarten.
Totalt har drygt 9000 projekt gått genom systemet sedan början av 2009. 3000 av dem är lyckade ocg drygt lika många, 45 % misslyckade. Ca 3000 projekt pågår just nu på plattformen, vilket alltså är en tredjedel av det totala antalet. Samtidigt har de fyra mest finasierade projekten har avslutats den senaste tiden.

Vilka utmaningar ser ni framöver?
– Generellt handlare det om att inte “fuck it up”. Mer specifikt måste vi se till så att vi är blir något man tröttnar på. Vi hör redan reaktioner att man börjar känna en mättnad i filmbranschen.
Den väldigt öppna och ärliga attityden Kickstarter visar säger mig att de inte kommer ha några större problem att övervinna den typen av hinder. Innan vårt samtal är över hinner Yancey berätta något om sitt företag som sätter fingret på precis den känslan:
– I bred bemärkelse är vi alla konstnärer, som förstår vad det är att vara en konstnär.

______________
Vidare läsning:
Trends in princing and duration – Kickstarter delar med sig om vilka belöningsnivåer flest stöttar
Användarfinansiering som affärsmodell – Martin Thörnkvist om det kloka i att engagera sina användare innan ens produkt är klar

2 comments
Omvärld
  • http://mediaevolution.se/2010/10/28/finansiera-mera-en-guide-till-crowd-funding/ Finansiera mera, en guide till crowd funding « Media Evolution

    [...] Simon Klose skriver om hur han finansierade sin film och Yancey Strickler berättar om hur han finansierade sin finansieringstjänst Kickstarter. Vi berättar om vikten av att sprida ditt projekt och hur du bäst gör [...]

  • http://www.facebook.com/daniel.daboczy Daniel Daboczy

    Superbra artikel Martin. Ville bara tipsa dina lu00e4sare om att Funded By Me u00e4r nu u00f6ppen om man behu00f6ver crowdfunda projekt i Sverige http://www.fundedbyme.com