Litteratur direkt, och endast, till internet [gästinlägg]

Malin Norlander, redaktör, formansvarig och ansvarig utgivare på , ett nystartat bokförlag som bara ger ut eböcker.

Efter många år inom den grafiska branschen, och med ett stort intresse för både text och bild, hade vår lust att starta bokförlag länge funnits. Men tryckkostnader, upplagehantering och arbetet kring den fysiska distributionen avskräckte.

I våras började våra planer kring ett ebokförlag att gro. – Om vi skapade ett nätbaserat bokförlag, med ehandel för nerladdningsbara eböcker, kunde vi hantera både utgivning och försäljning själva. Tanken lockade.

Möjligheten
Vi insåg att eboksläsandet ännu inte fått något större genomslag i Sverige, men med tanke på utvecklingen utomlands fann vi det inte alltför omöjligt att det skulle kunna sätta fart även här. Det var i alla fall värt ett försök.

Affärsidén är en bred, kvalitativ utgivning, med fokus på kortare texter, för nerladdning till digitala enheter, med priser baserade på varje boks omfång och innehåll. Vår billigaste bok just nu är en kortnovell för fem kronor och den dyraste en omfattande fotoillustrerad reseskildring från Afrika för femtio kronor.

Prissättning
Det är förhållandevis låga priser, men vi anser att det är ett skäligt pris för en ebok. Vi har inga kostnader för tryck och våra billigaste böcker är väldigt korta. Man kan inte ta hundra spänn för en kort diktsamling eller en novell i eboksformat. Dessutom hoppas vi att folk ska köpa våra böcker på samma sätt som man köper en applikation. Det är inte så dyrt, man blir intresserad och man slår till. Utan att det behöver påverka ens ekonomi. Det gör också att man vågar utforska litteratur som man annars aldrig skulle lägga pengar på.

I dagsläget, tre månader efter start, har vi cirka trettio titlar, flera av dem noveller och kortare poesisamlingar.

Samarbeten och räckvidd
Vi har precis inlett ett samarbete med Sluggerfilm för att tillsammans med dem utveckla interaktiva och animerade eböcker, i första hand för barn. Vi hoppas i framtiden även kunna erbjuda film, ljud och bildfiler, samt engelskspråkig litteratur.

Vissa titlar distribuerar vi via eLib. På så sätt får vi ut våra böcker till nätbokhandlar och bibliotek. Det öppnar upp marknaden, ju fler ställen man kan hitta våra böcker desto bättre.

3 comments
Perspektiv
 • Björn Björkegren

  Detta förlag är framtidens förlag! Lita på mig!

 • http://www.evagrip.se Eva Grip

  Roligt att få läsa om duktiga Pupill förlag här. Träffade poeten Lovisa Eklund vars dikter jag beundrar mycket. Och hon är publicerad på Pupill, sa hon. Lovande!

 • Malin

  Tack för uppmuntande inlägg! :)
  Ja, Lovisa Eklund såg vi i våras på Loftet och blev helt betagna, Nick mejlade henne och frågade om hon ville ge ut sina texter i eboksform hos oss. Nu kan man låna henne på biblioteken :) Skoj!