HTML5, CSS3 och Javascript En ny webb är här


”Nu pratar du tekniskt mumbojumbo som läsaren inte kan förstå”. Ja, jo visst Sverker. När en ny programeringsstandard ska sättas och implementeras blir det lätt så. Men bakom de nya versionerna av HyperText Markup Language, Cascading Style Sheets och Javascript finns intressanta möjligheter för alla som sysslar med någon form av medieproduktion.

För de flesta av oss är själva koden bakom den nya webbstandaren oförståelig och irrelevant. Men att känna till vad de som behärskar den kan skapa är viktigt. För webben håller på att förändras från en i grunden ganska fyrkantig textbaserad plattform till en kurvig sak med rörliga bilder och massor med lager ovanpå varandra.

Utvecklingen är i sin linda men flera inspirerande projekt har redan sett dagens ljus:

FilmWeb Made Movies
Ett verktyg för filmare att utnyttja webben för att koppla metadata kring sina filmer. Samtidigt som videon spelar så händer det saker runt omkring baserat vad sekvensen i videon handlar om. När kameran står i San Fransisco visas det på en karta, när reportern pratar om world wide web så visas den Wikipedia-texten och så vidare. Dessutom kan man automatiskt skapa undertexter på alla språk med hjälp av Google Translate. Jag skulle vilja sen en dokumentärfilm i det här formatet.

MusikvideoThe Wilderness Downtown
Musikvideon till Arcade Fires “We used to wait” utnyttjar bland annat möjligheten att geografiskt lokalisera innehåll. Här kopplas det ihop med Google Maps så att videon utspelar sig på den gata du är uppvuxen.

Litteratur20 Things I Learned About Browsers and the Web
Google har skapat en interaktiv bok om webben för att dels visa kraften i HTML5 men också för att ge en lektion i webbens historia och nutid.

DataspelAsteroids
Det klassiska rymdspelet som går ut på att skjuta sönder asteroider med sitt skepp. Tycker du att det känns gammalmodigt och tänker att rymden är lite ”far out” så kan du istället kämpa med att skjuta sönder valfri webbsida.

FotoredigeringAviary
Ett fotoredigeringsverktyg som går att bädda in på ens egen sajt.

Exemplen ovan visar hur webbsidor närmar sig en uttrycksnivå som vi tidigare var tvungna att starta enskilda program på våra datorer för att uppleva.

Den kanske främsta anledningen till att jubla över den här utvecklingen är att det är just webbsidor och att det är en standard vi talar om. Det får nämligen som konsekvens att det vi skapar kan konsumeras oberoende av vilken typ av enhet, och märke, användaren föredrar att använda. TV, mobiltelefon, dator, läsplatta och så vidare, alla har de en webbläsare.

Vår media blir plattformsoberoende.

På tisdag i nästa vecka arrangerar vi ett rundabordssamtal på det här ämnet. Pelle Wessman (@voxpelli) från Good Old kommer presentera vilka förutsättningar som finns för medieproducenter. De kommer vi sedan ta med oss i en diskussion om vilka nya koncept vi kan utveckla utifrån dem.

________________
Om du blev inspirerad att börja skapa så finns det några guider att spana in:
Top 5 Developer Questions About HTML5 Answered
How to use HTML5 on your website today

A comment
Omvärld
  • http://mediaevolution.se/2010/12/09/3-mediekoncept-ny-webbstandard-underlattar-att-skapa/ 3 mediekoncept ny webbstandard underlättar att skapa « Media Evolution

    [...] Wessman, Good Old, inledde med att presentera vad HTML5, CSS3 och Javascript är och hur de kan användas. De stora nyheterna ur ett medieperspektiv är att: Video och ljud blir lika enkelt och självklart [...]