Facebook privat och i yrkeslivet

Så här skrev jag igår till mina vänner på Facebook:

“Hej alla!
Jag har beslutat mig för att deaktivera Facebook (tror inte det går att radera) from i morgon. Anledningen är helt enkelt att jag inte gillar Facebook för egen del. Allt ljus på mig. Tar mer energi än det ger. Är inte heller road av att amerikanska intressen ska kartlägga mitt liv. Det vill jag själv ha kontroll över. Har haft Facebook nu i 4 år. Jag är generellt mycket positiv till sociala medier, ska lära mig mer om twitter: christermansson, Foursquare och Instagram. Kommer också med största nyfikenhet prova nya sociala medier som uppstår. Jag kan alltid nås på mail christer@mediaevolution eller telefon 0709918001. Slutligen tycker jag att Facebook är utmärkt för marknadsföring och kundrelationer för företag, organisationer och föreningar. Och så klart i opinionsbildande syfte.”

Efter att ha läst Joakim Jardenbergs reaktion på det och framförallt diskuterat med mina kollegor har jag tänkt om.

Min fundering just nu rör sig i området kring skillnader mellan privat, personlig och yrkesrelaterad användning när det kommer till olika sociala medier. För min del så håller jag LinkedIn till mitt professionella yrkes- och karriärnätverk, medan jag tidigare haft en delvis personlig användning av Facebook. Här finns det personer som har annan inställning och åsikt vilket jag respekterar.

Media Evolutions internkommunikation sker över Facebook och har så gjort i ett par år. Det fungerar oerhört väl. Detta vill jag inte vara utan idag eller framöver. Vi kommunicerar också vår verksamhet externt, delar med oss av tankar och idéer samt lyfter upp våra medlemsföretag.

Jag ämnade att stänga ner mitt Facebook-konto för att jag inte ville blanda ihop mitt privatliv med mitt professionella yrkesliv, vilket jag upplevt som problematiskt. Ibland gör man en handling utan att tänka på konsekvens av handlingen, igår gick det lite fort.

Istället för att deaktivera mitt konto så inser jag att det är bättre för mig att göra en revidering av mitt Facebook-användande. Således kommer jag framöver att använda Facebook i mitt yrke rent professionellt och inte vidare personligt och privat och hålla inställningarna därefter.

Det fina i vår värld är att man har möjlighet att ständigt lära om, ta konsekvenser och agera därefter som en ständigt lärande individ. Det hoppas jag att ni respekterar.

5 comments
Perspektiv
 • http://bisonblog.se/2012/02/maste-du-vara-med/ Måste du vara med? | Bisonblog

  [...] har Christer Månsson skrivit ett inlägg där han utvecklar sina tankar och slår nu fast att han kommer att fortsätta använda Facebook i [...]

 • Anonymous

  Who cares???? Ännu en människa som blåser upp betydelsen av sina åsikter…

 • Peter

   BarnPappaism, hur tänkte du här?! Eller tog du bara ett djupt andetag och behövde andas ut?

  För övrigt finner jag Christer Månssons inlägg både intressant, relevant och legitimt.

 • Zooolander

  Dagens icke nyhet. Rent av Patetisk.

 • Ecke

  Jag tror bara att du var ca 1,5 år för tidig med det här beslutet. Spar texten (och kommentarerna!) 18 månader och återkom, och du kommer framstå som GURUN – Han Som Först Såg Vad Som Sedan Blev Allmängods. För vad händer just nu?: Facebook har börjat sälja info baserad på statusrader till de republikanska kandidatkampanjerna. FB:s reklamerbjudanden får alltmer smak av Orwell. FB börsintroduceras i dagarna, vilket kommer mångdubbla trycket att missbruka positionen som den ledande sociala nätverkstjänsten. etc etc.