Filmfestivalåret 2015!

Under februari månad har Media Evolution filmtema, så jag passar som gästbloggare på att bjuda in alla till ett fantastiskt filmfestivalår!

Göteborgs Filmfestival och Berlin internationella filmfestival, där Malmö Arab Film Festival i år deltagit på European Film Market är avklarade och nu vidtar festivalerna i vår egen region. Med kanske flest filmfestivaler i landet där etablerade stjärnor och nya talanger möts, upplever och minglar tillsammans med publik finns det mycket att se fram emot.

Först ut är BUFF – Barn och ungdomsfilmfestivalen i Malmö 9-14 mars. Överdosera skärmtid på den stora duken tillsammans under ett unikt tillfälle att kryssa mellan kvalitetsfilmer för barn och unga. I fikapausen när eftertexterna rullat färdigt och upplevelsen tillåts smälta i takt med grädden på den varma chokladen, kommer den naturligt. Chansen då barnen vill prata med dig om sådant som på riktigt betyder något. Långt från läxor och skjuts till aktiviteter. Haffa tag i närmsta tillgängliga barn och dyk ner i programmet. Varje år erbjuds också internationell höjdarfilm för vuxna om unga – för den som njuter biomörkret utan barn. Att ny kvalitetsfilm och media för barn produceras ser The Financing Forum for Kids Content till, som samlar branschen 10-12 mars.

Kort därefter kommer IFEMA – International Female Film Festival 13-19 april där en av filmerna jag längtar efter att se i år är dokumentären om Susan Sontag. Litterär, politisk och feministisk ikon som utforskade världen och kärleken lika intensivt. Dessutom har festivalen den återkommande programpunkten Shorts & Champagne.

Skånes filmfestival PIXEL i Ystad 24-25 april ger en inblick i vad alla nya talanger och etablerade filmare gjort det senaste året. Två dagars kreativ bubbla med film och fest i Ystad Studios och på Sveriges äldsta biograf, Scala i Ystad och med ett av landets största kortfilmspris Pixel Talent Award.

Sommarledigheten avrundas med fördel i Båstad på den av regissören Bo Widerberg instiftade Lilla Filmfestivalen 5-9 augusti, i år med ny Konstnärlig ledare – Emma Gray Munthe, tidigare programledare för Filmkrönikan, reporter och skribent för Variety, nu kritiker på Aftonbladet.

När hösten startar upp efter Media Evolutions The Conference är det filmfestival varannan vecka med Lund Architecture Film Festival 8-13 september – arkitektur, stadsbyggnad och rum genom filmupplevelser. Nu med dotterfestival i Stockholm.

Nordisk Panorama18-23 september i Malmö, festivalen som bjuder in till ett utbud av årets top-notch dokumentärfilmer och kortfilmer från vår nordliga del av världen. Här delas nordens största dokumentärpris ut och festivalen samlar även nordisk och internationell kort- och dokumentärfilmsbransch till finansieringsforum och festival dygnet runt med egen festivalklubb, liveakter mm. I år med Islandstema!

Malmö Arab Film Festival 2-6 oktober har under sina sex år sedan starten utvecklats enormt och är nu norra Europas största filmfestival för arabiskspråkig film (visas med engelska undertexter). Med stjärnskådespelare och regissörer från arabisktalande länder är röda-mattan-faktorn hög och festerna glittrande. De gjorde succé under Dubai International Film Festivals marknad i höstas och planerar för egna marknadsaktiviteter i år.

Senare delen av hösten hålls Latinamerika i Fokus, Bionalen som hålls vartannat år i Kristianstad, filmproduktionens vagga, Antirasistiska filmdagar i Malmö, mfl festivaler och filmdagar.

Delar av vårt fina festivalutbud från BUFF och Malmö Arab Film Festival går också på turné i landet med stöd av Svenska Postkodlotteriet och gensvaret har varit fantastiskt. Det finns en fortsatt utvecklingspotential i regionens filmfestivaler och vi verkar för att de skall fortsätta frodas och erbjuda upplevelser, nätverk, branschkontakter och locka besökare till Skåne.

 

Välkommen!
Lisa Nyed
Konsulent visning – spridning
Film i Skåne 

Comment
Perspektiv