Kära resedagbok, jag var i Vilnius!

I gamla stan i Vilnius har man inte bråttom på morgonen, affärerna öppnar vid elva och det är ganska så tomt på gatorna när jag tar en kort promenad runt i världskulturarvet strax efter frukost. Husen i stadsdelen är till stor del ritade av Italienska arkitekter vilket känns och det finns flertalet riktigt schysta caféer och butiker. Promenaden blev dock kort då mina vantar stjälpte mer än hjälpte i minusgraderna.

 

Nebula Cluster’ i Vilnius bjöd in Media Evolution på besök för att hitta samarbetes former och i dagarna besökte Sara den inspirerande huvudstaden för att se hur våra respektive medlemmar kan hitta sådana som båda sidor vinner på.

Självklart visar kluster ansvarige Vitalijus Zukas upp det bästa de har att erbjuda inom digital utveckling; animatörer, 3D, after effects, virtual reality, 3D mappning och grafisk design.

Flera av dem sitter i huset Rupert som stoltserar med betong golv, ljusa träväggar och stora fönster strax utanför stadens kärna, där hittar vi en blandning av kreatvia start-ups, konstnärer, animatörer och grafiker.

Inspirerande animationer och illustrationer från PetPunk, Okta och Animatrix,  grafisk design hos Pixelete, PM Screen som gör multimedia installationer till tex Cartier och sen riktigt bra Virtual & Augmented Reality lösningar (även om jag själv blev Väldigt illamående efter att ha få provat) hos VrArLab och Gluck Media.

Madstone arbetar med post produktion och är en del av det filmkluster , Vilniaus Kino Klasteris, som huserar i stora industrilokaler i närheten av flygplatsen, där huserar även Studio Bistro med sin table top utrusning.

På andra sidan av floden som går genom Vilnius byggs nya skyskrapor upp till skönhetsrådets förtret. Där hittar man ett nyöppnad makerspace – Green Garage – som erbjuder i kurser i de olika tekniker som finns på plats, laser brännare och 3D skrivare, utöver de medlemskapen som de säljer.

Litauen erbjuder skattereduktioner för utländska företag som köper dessa företags tjänster (utöver att de är prisvärda ), kvalitén är hög och viljan att arbeta med internationella kunder vital.  Är mycket positivt överraskad över den höga grafiska kvalitéerna som uppvisades och som jag tror skulle falla oss Svenskar väl i smaken.

SAS flyger dagligen från Kastrup till Vilnius och WIZZ från Malmö Airport.

Comment
Perspektiv